tisdag, januari 15, 2013

Aaron Swartz och rättvisan

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 130115

Det kan naturligtvis finnas många orsaker och omständigheter kring en människas självmord. Aaron Swartz blev 26 år och avled den 11 januari. Han var en amerikansk öppenhetsaktivist i bästa bemärkelse.
          Han blev känd på internet redan i tidiga tonåren som den som skrev programkoden till den välanvända prenumerationstjänsten RSS, den som hjälper oss att automatiskt fånga uppdateringar på webbplatser, bloggar och liknande. Han bildade opinion mot SOPA, det amerikanska lagförslag som syftade till en extremt ökad kontroll av informationsflöden på internet. Han var även medlem av Harvards Center of Ethics.
          Swartz brann för ett öppet internet, mot inlåsning av information. För två år sedan åtalades han för att ha laddat ned en stor mängd vetenskapliga artiklar från JSTOR, ett digitalt bibliotek för akademiska tidskrifter.
          Detta bibliotek är dock inte öppet, utan tillgängligt enbart för universitet, bibliotek och forskningsinstitut. Eller mot betalning, ofta till ohemult höga priser. Ett stickprov visar att en enskild artikel kostar mellan 80 och 130 kronor.

Alex Stamos, en amerikansk expert på IT-säkerhet var expertvittne inför den rättegång mot Swartz som var planerad till april i år, där Swartz riskerade 35 år i fängelse och böter i miljondollarklassen. På sin blogg skriver Stamos ingående vad Swartz egentligen gjort.
          Det handlar inte om något dataintrång, utan om nedladdning av vetenskapliga artiklar i stor skala i ett nätverk som i allt väsentligt var öppet och obevakat. Hur, och om, Swartz skulle göra dessa artiklar publika är höljt i dunkel, eftersom han snabbt blev uppspårad och anhållen, till stor del beroende på att Swartz inte på något sätt försökte dölja eller sopa igen de tekniska spåren av sitt förehavande.
          Den amerikanska regeringen slog på stora trumman och beskrev Swartz som en tjuv, en rånare, ja, närmast som en terrorist, som med sitt tilltag tillskansat sig ”egendom” värd miljontals dollar.
          Men, som juridikprofessorn Lawrence Lessig skriver på sin blogg: ”Den som påstår att det finns pengar att hämta från en gömma av AKADEMISKA ARTIKLAR är antingen en idiot eller en lögnare”. Lessig hyllar Swartz som en som alltid arbetade för det allmännas bästa, och avslutar sin text med att sammanfatta sitt budskap till den amerikanska rättvisan med ett ord: ”Shame”.

Bara någon dag efter att Aaron Swartz självmord blev känt, formligen exploderade Twitter med hashtaggen #pdftribute. Det är världens akademiker som hedrar Aaron Swartz genom att göra sina vetenskapliga arbeten publika.
          Det är synnerligen vackert. Ännu vackrare vore det om världens akademiker sätter ned foten och kräver att deras vetenskapliga artiklar alltid publiceras under Open Access, det vill säga publikt, för vem som helst att ta del av.
          Forskning som betalas av det allmänna ska naturligtvis vara allmänt tillängligt i digitalt format.

Inga kommentarer: