onsdag, april 05, 2017

Brusrobotar som motkrafter på nätet

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 170405

Den 28 mars röstade USA:s kongress för en ny lag som ger internetleverantörer rätt att sälja sina kunders aktiviteter på internet till hågade köpare. Vilka webbsidor kunderna har surfat på, vilka länkar de klickat på har blivit en handelsvara. Och den är lukrativ. För företag som vill skapa riktad reklam på individnivå är dessa persondata guld värda.
       För medborgaren i ett samhälle där internet inte med enkelhet kan väljas bort, och där vi är helt beroende av någon internetleverantör för att nå nätverket, innebär detta en högre grad av övervakning och en större risk för integritetsintrång.
        Redan dagen efter kongressens omröstning dök emellertid en motkraft upp på internet. I nätupplagan av Wired (30/3) presenteras programmeraren Dan Schultz skapelse Internet Noise.
        Det är ett så kallat insticksprogram till webbläsaren som i all enkelhet utför automatiska sökningar på Google med slumpmässiga sökord i stor skala. På så sätt skapas en komplex och slumpmässig bild av internetaktiviteter som förvisso skett på den egna datorn, men som inte har något med individen bakom skärmen att göra.
        Programmet skapar helt enkelt en massa brus. Visst går det att hålla sig dold på internet genom att inte alls finnas där, men det är för de allra flesta ett ickealternativ. Ett annat sätt är att skapa sådant databrus att individen döljs.
        Dan Schultz syfte med Internet Noise är främst att skapa medvetenhet kring integritetsfrågor. Jag håller dock för sannolikt att vi kommer att få se flera och ännu mer utvecklade motkrafter på nätet.
        Det blir även intressant att se om internetleverantörerna kan skapa sina motkrafter i form av programvaror som lär sig skilja på brusrobotar och på människors aktiva nätanvändning. 

Inga kommentarer: