torsdag, april 13, 2017

Var försiktig med vad du gillar och delar

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 170413

Förtal är enligt brottsbalkens femte kapitel att utpeka ”… någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning”. Det gäller självfallet även om utpekandet sker i sociala medier.
       Hösten 2016 dömde en svensk tingsrätt en person för förtal efter att ha pekat ut en annan person som pedofil på Facebook. Inlägget gillades av många och fick därmed stor spridning.
        Den nyligen för populärvetenskapligt arbete prisade professorn i juridik, Mårten Schultz, kommenterade denna dom i SvD och avslutade med en brasklapp: Förtalsansvaret för spridning av klandrande uppgifter är ”… inte begränsat till den som först sätter uppgiften i omlopp”.
        Det innebär att även den som sprider uppgifterna vidare också skulle kunna åtalas för förtal. Att dela ett inlägg på Facebook eller att retweeta en tweet på Twitter skulle alltså kunna innebära ansvar för förtal.

Kan man även ställas till ansvar för att enbart ha gillat ett inlägg på Facebook, utan att ha delat det vidare? Ja. Enligt den schweiziska upplagan av The Local har en person i Schweiz stämts för förtal genom att personen har gillat ett inlägg på Facebook.

        Det ursprungliga inlägget beskrev en till viss del offentlig person som rasist och antisemit. Den person som har stämts delade inte inlägget vidare, men klickade på gillaknappen.
        Är ett gillaklick en form av spridning av information? Ja. Utan att vi exakt vet hur Facebooks algoritmer arbetar, styrs informationsflödet bland annat av hur många gillningar ett inlägg får.
        Ju fler som gillar ett inlägg, desto större är sannolikheten att inlägget synliggörs för fler. Facebookanvändare känner igen detta genom att obekanta personers inlägg kan synas i det egna flödet, därför att någon av ens vänner har gillat det.
        Domstolen i Schweiz har inte fastställt någon dom i det aktuella målet ännu, men följande kan fastställas: Var försiktig inte enbart med vad du skriver, utan även med vad du gillar, delar och retweetar i sociala medier. 

Inga kommentarer: