tisdag, april 11, 2017

Ny form av McCarthyism mot akademin

Kultursidan Västerbottens-Kuriren 170411

Det är självklart ett stort mediafokus på vad Donald Trump gör och inte gör när han tillträtt som president. Vi borde emellertid även rikta ljuset mot det som följer i Trumps kölvatten.

         Några veckor efter presidentvalet skapades en ny webbplats med namnet Professor Watchlist. Det är den konservativa organisationen Turning Point som står bakom webbplatsen, med syftet att registrera universitetslärare som yttrar uppfattningar som kan uppfattas som ”diskriminerande mot konservativa studenter, stödjer antiamerikanska värden och för fram vänsterpropaganda i lärosalen”.
         Grundaren av Turning Point, Charlie Kirk, citeras i en artikel i tidskriften Inside Higher Ed (22/11 2016): ”Det är ingen hemlighet att somliga bland Amerikas universitetslärare är helt olämpliga”. Han hävdar att han ofta får höra att universitetslärare attackerar konservativa och förmedlar liberal propaganda genom sina positioner på universiteten.
         Det Professor Watchlist gör är att registrera och synliggöra universitetslärare som antingen anmäls av studenter eller som har uttryckt sig i sociala medier på ett sätt som retar den konservativa organisationen.
         Ett syfte som inte uttrycks explicit, men kan tolkas mellan raderna, är att man önskar dels att universitetslärare ska anlägga självcensur i undervisningen, dels att skapa motstånd och protester mot vissa enskilda lärare hos såväl studenter som deras föräldrar.

Vi ser nu en liknande företeelse i Sverige, om än i mindre skala. Den liberale debattören Fredrik Segerfeldt söker i en reportageserie i Timbros regi nagla fast människor med vänstersympatier. I seriens fjärde del tittar han närmare på svenska universitetslärare och forskare (3/4 2017).
         Här namnger han några exempel på akademiska lärare och forskare som på olika sätt har positionerat sig till vänster i politiken och vill därmed påvisa att toleransen för vänsterns våldsideologier är stor.
         Syftet är att misskreditera den högre utbildningen i stort. Artikeln inleds med följande utsaga: "I den akademiska världen är toleransen för vänsterns våldsideologier stor." Men även om de enskilda exemplen stämmer, utgör de naturligtvis inget mönster. Att lyfta fram ett tiotal människor med vissa åsikter ur en population av cirka 16 000 personer visar inget mönster.
         Det är en modern form av McCarthyism vi ser framträda; en sorts häxjakt på universitetslärare som misstänks hysa vissa politiska uppfattningar.
         Det finns naturligtvis inget kausalt samband mellan Trumps presidentskap och denna McCarthyism. Att företeelserna sammanfaller i tiden är dock ett uttryck för den tidsanda vi lever i.

Inga kommentarer: